MOS DEF (HipHop.lt 2007)

Kažkada man vienas žmogus pasakė: „Didžio žmogau darbai, po jo mirties nemiršta kartu su juo“. Hip Hop‘o kultūra išaugino nemažai žmonių, kurie verti pagarbos. Visi skirtingi ir skirtingai užkabina sielos stygas… Nesvarbu kiek tu turi apdovanojimų, kokiu kiekiu parduodami tavo albumai, kokie svečiai dalyvauja tavo albumo įrašuose. Svarbiausia pagarba, kuri neturi ribų ir įkainių…  Yra daug grupių yra daug kurinių, daug albumų, nekalbant apie mixtapeus, EP, singlus – tačiau tik nedaugelis iš jų yra išliekamosios vertės.

 

Mos Def‘as – viena iš ryškiausių šių dienų personų hip hop‘o pasaulyje, apie kurią kalbant jauti jam pagarbą.

 

Tikrasis jo vardas – Dante Terrell Smith. Gimė jis 1973 metų rugpjūčio 11-ą dieną New York‘e, o tiksliau Brukline. Jau nuo pat vaikystės tėvai pastebėjo, kad jų sūnus yra gabus. Mažasis Dante labai mėgo vaidinti teatralizuotus vaidinimus namuose ir bandė kurti eiles. O jau būdamas 9 jis pabandė parašyti savo pirmąjį repo tekstą. Laikui bėgant ir kvėpuojant hip hop‘o „auksinės eros“ oru, Mos, jo jaunėlis brolis – DCQ ir sesė Ces sukuria grupę – „Urban Thermo Dynamics“. Tais pačiais metais grupė pasirašė sutartį su Payday Records, tačiau jų pagalba išleido tik du singlus. O beveik jau paruoštas debiutinis albumas –  „Manifest Destiny“, taip ir liko tik leiblo stalčiuose (išleistas albumas buvo po 10 metų, kao Mos Def‘as išgarsėjo). To laikmečio hip hop‘o kritikai teigia, kad jau tada Mighty Mos Def išsiskyrė savo netradicišku flow bei nebanaliais tekstais. Po nepavykusio albumo išleidimo, Mos Def keletai metų apleido muzika ir tęsė savo aktoriaus karjerą, kurią pradėjo būdamas 14 metų tv seriale „Cosby Mysteries“. Serialas buvo filmuojamas iki1996-ų metų, vėliau serialo filmavimai buvo nutraukti.

 

Tuo metu Mos vis dar negalvojo apie reperio karjerą, iki to laiko, kol nesusipažino su DJ Maseo iš De La Soul, ko pasekoje gimė kūriniai – „Big Brother Beats“, kuris buvo įtrauktas į legendinį De La Soul albumą „Stakes is High“ (1996 metai) ir grupės Da Bush Babees kurinys – „S.O.S.“. Neužilgo Mos Def‘o kelias susikerta su Talib Kweli. Jie pasirašo sutartį su leilbu Rawkus, tuo metu šis leiblas buvo labai gerbiamas ir pasižymėjo „teisingo“ hip hop‘o skleidimu. Tai buvo šio leiblo sėkmės era, sėkmės, kurią dalinai atnešė Talib Kweli ir Mos Def‘o duetas. Pirmasis Mos Def‘o singlas „Universal Magnetic“/“If You Can Huh You Can Hear“ buvo parduotas 30 000 kopijų tiražu. Tai puikus rezultatas mažai leidybinei firmai. Vėliau sekė toks klasikinis rinkinys, kaip „Lyricist’s Lozunge“, jame Def‘as su Q-Tip ir Tash paruošė dar vieną „gardžią raziną“ gerbėjams „Body Rock“.

Po metų, Mos Def ir Talib Kweli išleidžia bendrą, bene patį geriausių jų bendrą albumą – „Mos Def and Talib Kweli are Black Star“, kuris tapo naujojo „conscious“ repo pavyzdžiu. Mos ir Talib pataikė tiesiai į viduriuką. Jų pateikta muzika buvo ne tokia pikta kaip Public Enemy ir ne per daug lengva kaip Arrested Development. Tiesiog gera muzika iš išsilavinusių, intelektualių ir energingų žmonių.

 

1999 metai. Mos Def‘as išleidžia savo solinį albumą „Black On Both Sides“. Prie albumo instrumenatlinės pusės prisidėjo tokie grandai kaip Hi-Tek, Ayatollah, Dj Premier, Beatnuts. Mc ložes užėmė svečiai: Busta Rhymes, Q-Tip ir Talib. Albumas iš ties puikus. Tai pirmas Rawkus išelstas albumas, kuris gavo auską. Tokie kūriniai, kaip „Ms. Fat Booty“ ir „Umi Says“ padėjo albumui perkopti 1 000 000 parduotų kopijų tiražą.

 

Mos Def

 

Nuo 1997 metų, Mos Def‘as vėl imasi darbuotis kino pasaulyje. Iš pradžių jį galima išvysti keliuose tv serialuose, o jau vėliau, jis suvaidina ir filmuose: „Monster’s Ball“ (2001 m.), „Showtime“ (2002 m.), „Brown Sugar“ (2002 m.), „Italian Job“ (2003 m.), „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy“ (2005 m.) ir „16 Blocks“ (2006 m.). Šiuo metu kuriami dar keturi filmai, kuriuose galima bus išvysti Def‘ą. Jis ne kartą buvo nominuotas įvairiausioms kino premijoms. Už vaidmenį tv seriale „Something the Lord Made“ jis buvo nominuotas Emmy – tai Oskaro analogas, bet TV serialams.

 

Aktoriaus karjera tikriausiai atima daug laiko. Nes po pirmo solinio albumo išleidimo Mos Def‘as tylėjo iki 2004-ųjų metų. Būtent tais metais jis įrašo bendrą kūrinį kartus su trip hop‘o veteranais Massive Attack „I Against I“, kuris papuošė kino filmo “Blade“ garso takelį.

 

Šiek tiek vėliau, bet tais pačiais, 2004 metais, jis išleidžia naują savo albumą „The New Danger“. Albume iš ties nėra seno skambesio, daugiau eksperimentinio hip hop‘o, nieko nuostabaus. Vis gi, pertrauka tarp albumų 5 metai. Dar pirmajame albume šis reperis reigia, kad baltieji pavogė rock‘ą iš negrų. Šiame albume, jis sukuria savo grupę Black Jack Johnson, kurioje groja kultiniai juodaodžiai muzikantai: Bernie Worrell (Parliament /Funkadelic),  gitaristas Dr. Know (Bad Brains), būgnininkas Will Calhoun (Living Colour) ir bosistas Doug Wimbish (The Sugarhill Gang, Grandmaster Flash, Living Colour). Tačiau kolektyvas ilgai neegzistavo. po kelių koncertų New Yorke ši grupė iširo…

Beišleidžiant šį albumą, kilo keletas biff‘ų. Pirmą kartą. Mos Def‘as viešai pareiškė savo neigiamą nuomonę apie Limp Bizkit vokalistą Fred‘ą Derstą. „Jis labai nori kotiruoti pagal ghettą, tačiau nemoka ritmuoti. Aš esu prieš rocko maišymą su repu“.

 

mos Def

 

Antras skandalas siejosi su Jay-Z. Į Jay-Z pasiūlymą pereiti į Roc-a-Fella Mos Def‘as atsakė taip: „Jay-Z ir Roc-A-Fella niekada neleis man išleisti tas dainas, kurias aš noriu. Aš nenoriu būti siejamas su tokia komercija, o tai, sekančiuose albumuose mano svečiais gali būti tokie žmonės, kaip George Bush ir 50“.

 

2005 metų vasarą, Mos Def‘as iškelia vestuves. Jo žmona tapo Allana, buvusi reperio Saukrates mylimoji. Reperis vis dar tęsia kovą prieš „neteisingą“ hip hop‘ą. Tais pačiais metais jo taikiniu tapo pats Suge Knight. Kalifornijoje, per vieną iš savo pasirodymų jis garsiai paklausė Suge (kurio nebuvo salėje): „Kas nužudė Tupacą? Tiesiog pasakyk, kas padarė tai? Gana jau malt šūdą. Pasakyk, mes nebijom“… Kol kas buvusio leiblo Death Row savininko atsako nebuvo. Vėliau reperis išleidžia singlą „Katrina Clap“. Kuriame jis kritikuoja prezidento ir visos baltųjų rūmų administracijos veiksmus po uragano „Katrina“. Gavo keletą kietų žodžių ir įžymioji Paris Hilton, dėl to, kad stengiasi savo įrašams pasikviesti tokius atlikėjus kaip: Fat Joe ir Jadakiss.

 

2006 metais, rugsėjo 26 dieną, išleidžiamas albumas „True Magic“, kurį globoja Geffen Records. Po metų jis buvo nominuotas Grammy Award kaip Best Rap Solo Performance.

 
Diskografija:

 

1998 metai „Black Star“ (Mos Def & Talib Kweli) / Rawkus Records /

1999 metai “Black on Both Sides“ / Rawkus Records /

2004 metai “The New Danger“ / Geffen /

2006 metai „true Magic“ / Geffen /

 

Filmografija:

 

1997 metai „Ghosts“

1998 metai „Where’s Marlowe?“

2000 metai „Freestyle: The Art of Rhyme“

2000 metai „Bamboozled“

2001 metai „Carmen: A Hip Hoper“

2001 metai „Monster’s Ball Ryrus Cooper“

2002 metai „Showtime Lazy Boy“

2002 metai „Civil Brand“

2002 metai „Brown Sugar“

2003 metai „The Italian Job“

2004 metai „The Woodsman“

2004 metai „Something the Lord Made“ [*Emmy nominacija – Outstanding Lead Actor in a Miniseries or a Movie. *Golden Globe nominacija – Best Performance Actor]

2005 metai „Lackawanna Blues“

2005 metai „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy“

2006 metai „Dave Chappelle’s Block Party“

2006metai „16 Blocks“

2006 metai „Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby“

2006 metai „Journey to the End of the Night“

2007 metai „Be Kind Rewind“

2007 metai „Stringbean and Marcus“

2008 metai „Toussaint“

2008 metai „The Brazilian Job“

 

Autorius K 1

Radote klaidą? Atsiųskite mums pataisytą tekstą spauskite čia ir padėkite padaryt hip-hop.lt geresniu.

Straipsnis Renginys Lyrika Klipas

Pateikie naujieną, vaizdo klipą, lyriką, ar renginį - pasirinkdami auksčiau

Taipogi skaityk

Kodėl Nelly koncertas smagus, kaip Windows 98? [apžvalga]

Pradėkime nuo to, kad Nelly tai buvusi aukščiausio kalibro pop repo ir r&b žvaigždė, kurios …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Current day month ye@r *